Beste Water van Nederland

» Geplaatst door op mrt 22, 2014 in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Beste Water van Nederland

Beste Water van Nederland

Op 21 maart 2014, de dag voor Wereldwaterdag werd in Utrecht de verkiezing gehouden van het lekkerste kraanwater van Nederland.

Onze watersommelier Marielle Thiadens zat namens de Waterproeverij.nl in de jury en proefde samen met een wijnjournalist – een food journalist en een duurzame cateraar bijna 20 verschillende kraanwaters uit het gehele land.

Deze verkiezing werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door KRNWTR.

Het kraanwater uit Haarlem werd uitgeroepen tot het lekkerste kraanwater van Nederland. Het werd omschreven als “Vol, zoet, fluweelzacht water”.

Volgens Marielle Thiadens liet de uitslag duidelijk zien dat er òòk bij kraanwater wel degelijk smaakverschillen zijn te onderscheiden; “De meeste mensen kennen alleen de term hard water, men doelt dan op de hoeveelheid kalk in het water, dat water ook zacht, zoet of vol kan zijn hadden de meeste vrijwillige proevers nog niet ervaren”

Volgens KRNWTR is de verkiezing het bewijs dat het onzin is om in Nederland flessen water te kopen.

Deze redenatie is voor onze watersommelier te kort door de bocht;
“Als we het hebben over water als pure dorstlesser dan kan ik mij hier in vinden, zeker in Nederland, ons kraanwater is van uitstekende kwaliteit. Dat de twee bronwaters uit Nederland lager scoorden is dan ook niet vreemd. Maar hiermee is absoluut niets gezegd over de vele prachtige mineraalwaters die onze aarde rijk is. De samenstelling en smaak van deze waters is van een hele andere orde en de keuze voor mineraalwater zou dan ook gemaakt moeten worden om andere redenen dan slechts “dorst” Vaak maakt het mensen absoluut niet uit welk water je ze voorschotelt, het boeit ze niet.”

Tijdens een waterproeverij zal onze watersommelier er dan ook alles aan doen om de mensen het water weer te laten “boeien”

Het winnend kraanwater uit Haarlem wordt geleverd door waterleidingbedrijf PWN.