Smaak
‘Alles is uit water ontsprongen en alles blijft dankzij het water bestaan’ – Goethe
“Water heeft smaak.”
Dat zijn de woorden van o.a. elke watersommelier, en ook al zijn heel veel mensen, met name in ons land, hier minder van overtuigd; ook hiervan is geen woord gelogen. Water hééft smaak! Misschien niet zo uitbundig als bijvoorbeeld wijn, maar wie water echt leert proeven, kan van een glas water net zo veel genieten als van een glas wijn….zo niet meer, want water kun je onbeperkt blijven drinken!
Het Nederlandse kraanwater behoort tot het schoonste ter wereld, en dat proef je. Er is absoluut verschil in smaak waarneembaar tussen de 200 plaatsen waar het water uit de grond gepompt wordt, maar de echt grote smaakverschillen ontdekken we bij de vele verschillende soorten mineraalwater, rechtstreeks vanuit de bron gebotteld. Hoe dit kan? Simpel: hoe mineraalrijker de bodem waardoor het water haar tocht naar de bron heeft afgelegd, hoe groter de kans dat het water voor een onmiskenbare smaakbeleving zal zorgen. En terwijl de hoeveelheid mineralen de smaak al dan niet vergroten zorgen de verschillende soorten mineralen ook nog eens voor een variërend smaakpalet. Niet voor niets dat er meer dan 3500 verschillende soorten mineraalwater verkrijgbaar zijn.
En toch is er naast het proeven ook veel over het water zelf te vertellen. Dat doen wij dan ook graag in een workshop/lezing!
De hoogste tijd voor een waterproeverij!
Proeven
Hoe meer mineralen er in het water zijn opgelost, hoe sterker de smaak van het water. Naast het feit dat deze mineralen goed zijn voor onze gezondheid, zorgen deze mineralen samen dus ook voor een bijzonder smaakpalet. Maar er zijn veel meer factoren die de smaak van het water bepalen.
Zo spelen onder andere de temperatuur van het water, de aanwezigheid van koolzuur, het glas waarin het water geserveerd wordt allemaal een grote rol in de smaakbeleving.
De hoeveelheid mineralen geven we aan met de term TDS (Total Dissolved Solids) ook wel droogrest. Hoe hoger deze droogrest, hoe sterker de smaak van het water is.
Maar, ook niet onbelangrijk, vele bronnen zijn ondergedompeld in de meest prachtige verhalen, ik vertel u hier graag over. Natuurlijk zal dit de smaak van het water niet beïnvloeden. Maar het beïnvloedt absoluut de beleving ervan.
WAT ER te proeven valt? : VEEL
Historie
De geschiedenis van onze watercultuur vind haar oorsprong in Rome. In het begin van de jaartelling gebruikte men daar per persoon zo’n 700 tot 1000 liter water per dag! Dat is nog eens wat anders dan de gemiddeld 120 liter kraanwater per dag die wij per persoon tegenwoordig in Nederland door de kraan laten stromen.
In Rome had het water naast wassen, baden en drinken een nog belangrijker functie. Het water had ook een sociale functie. Vooraanstaande Romeinen vertoefden in de thermen, de grote Romeinse badhuizen en men vond er flink wat ‘gezelligheid’
Veel van de badhuizen uit die tijd bestaan niet meer, maar omdat men wel altijd is blijven geloven in de heilzame werking van het mineraalwater en is men het water gaan bottelen. Tijdens een waterproeverij laten wij u kennis maken met dit bijzonder mineraalwater uit oude Romeinse bron, water met een volle aangenaam bittere smaak.
Tijdens de Waterproeverij laten wij u kennis maken met dit bijzondere water met een volle aangenaam bittere smaak.